SKRYFGENRES – Ronél Dunn

Ek het nou die dag probeer uitwerk hoeveel skryfgenres bestaan en ek was nogal verstom hoeveel ek kon opnoem en dan het elkeen ook nog onderafdelings. Kom ons begin by prosa:

Daar is eerstens kortverhale, essays, kort prosa, novella, die roman en selfs die vertaling van prosa.

Maar kyk net wat kom alles voor onder die Fiksiegenre: misdaadfiksie, fantasie, wetenskapfiksie, rillers en grillers, romantiese ontspanningsfiksie (liefdesverhale), chick-lit is seker die babasussie in fiksie se huis, maar is ook nog historiese romans en Christelike romans.

Enige skrywer wat steeds nie tevrede voel met bostaande afdelings nie, wat dan van kinder- en jeugverhale? Selfs kinder- en jeugpoësie. Moenie vergeet dat drama en televisie en film ook skrywers verg nie, sowel as radio wat nog deur baie mense geluister word.

In die Media, wat ook al gedigitaliseer is, kry ons rubrieke, resensies, artikels vir koerante en tydskrifte, reisverhale, blogs – soos die een!

Ons het nog nie eers aan nie-fiksie geraak nie: biografieë, outobiografieë, handboeke, handleidings, kursusse … al ooit daaraan gedink dat kopieskryf, rekenaarspeletjies en die stripkuns ook kreatiewe skrywers nodig het. Daar is selfs iemand gewees wat die aanwysings vir jou nuwe strykyster geskryf het en ook die voubiljet in die hoofpynpillepakkie. Hierdie is nog net ‘n proesel van wat ontdek kan word. Dalk kan ons so mettertyd van hierdie groot skatkis se inhoud van nader beskou.

Ronél

Lewer kommentaar