So gesels ons

Sluit aan by ons Facebook groep en kom gesels saam oor taaltoffies en dinge oor ons taal wat jou brein kielie.

Goeie môre, ek het die afgelope tyd iets opgetel in twee bekende skrywers se werk waaroor ek wonder. Die eerste een is die gebruik van “dis”. Ek is geleer daar is nie so ‘n woord nie en die korrekte Afrikaans is “dit is”, maar sien deesdae dat “dis” baie gebruik word, selfs in groot skrywers se werk. Het dit reël intussen verander?
Die volgende is die begin van ‘n sin met “En” of selfs “Maar”. Is dit deesdae toelaatbaar, want ek is verstom in hoeveel keer ek dit sien. Mag ‘n sin met “En” begin?

Elsabe de BeerGroup Admin Dit is ‘n taalmeletjie, Martelize. Dit lyk vir my dit word nou al hoe meer gedoen, Vir my lyk dit ook verkeerd, maar lyk vir my mense skryf deesdae so.

 · Reply · 

2

 · 23 hrs

Manage

Martelize Faber
Martelize Faber Ek weet daar het ‘n klomp veranderinge in Afrikaans gebeur vandat ek op skool was, Elsabe, maar dit bly vir my moeilik om iets wat ek as ‘n reël geleer het net te ignoreer. Soos ek sê ek sien dit in GROOT skrywers se werk. Dit maak dat ek my rooipen wil uithaal en self begin redigeer…

 · Reply · 

1

 · 23 hrs · Edited

Manage

Elsabe de Beer

 · Reply · 

2

 · 23 hrs

Manage

Elsabe de Beer

 · Reply · 

2

 · 23 hrs

Manage

Elsabe de Beer
Elsabe de BeerGroup Admin Ek is jammer, sulke boeke lees ek nie graag nie!
Elsabe de BeerGroup Admin Kyk wat se die HAT: dis1 sametrekking
dit is: Dis byna vakansie. • Dis moeilik om te glo. • Dis nou vir jou te sê!
dis2 s.nw. [~se] (kookkuns, deftig)
1 gedeelte van ’n maaltyd; gereg: ’n eksotiese dis • pastadisse • Dis ’n heerlike dis!
2 (verouderd) maaltyd.
3 (verouderd) eettafel; etenstafel, veral ’n Nagmaalstafel: By die dis aansit.
dis3 s.nw. (musiek)
halftoon tussen D en E; D-kruis.

 · Reply · 

2

 · 22 hrs

Manage

Christo Younis du Plessis
Christo Younis du Plessis Die HAT kan nou maar ‘dit is’ saamtrek tot dis, vir bly ‘dis’ ‘n gereg.

 · Reply · 20 hrs

Martelize Faber Nou sien jy!

 · Reply · 

1

 · 22 hrs

Manage

Elsabe de Beer
Elsabe de BeerGroup Admin Ek gaan jou vraag vir Leoni Benghiat stuur, hoor?

 · Reply · 

1

 · 22 hrs

Manage

Martelize Faber
Martelize Faber Baie dankie

 · Reply · 

1

 · 22 hrs

Manage

Elsabe van der Westhuizen
Elsabe van der Westhuizen Dit is nie vir my so erg om die woord dis te gebruik as die feit dat mense dit dan nog verkeerd spel of met die woord dus vervang iets wat dan iets heeltemal anders beteken as dis.

 · Reply · 

6

 · 22 hrs

Manage

Antoinette Venter
Antoinette VenterGroup Admin Soos wat ek dit verstaan kan mens dis vrylik in dialoog gebruik omdat dit meer informeel is en dit eintlik is hoe mense praat. Ek dink dit is nie altyd verkieslik om en en maar aan die begin van ń sin te gebruik nie, maar soms, veral in dialoog is dit amper vir my, asof ń mens met geen ander keuse gelaat word as om dit te gebruik nie. Sal leersaam wees om te hoor wat Leonie se antwoord is.

 · Reply · 

5

 · 22 hrs

Manage

Martelize Faber
Martelize Faber Wat as jou verteller in die eerste persoon is, Antoinette Venter?

 · Reply · 22 hrs

Manage

Elsabe de Beer
Elsabe de BeerGroup Admin Nog iets wat my pla is: “In die tyd wat iemand neem om dit te doen.” Ek voel dit moet “dat” wees.

 · Reply · 

1

 · 22 hrs

Manage

Cecile Vermaak Dorfling
Cecile Vermaak Dorfling 😨 Nog nooit daarvan gehoor nie. Ek sal beslis “dit” gebruik.

 · Reply · 16 hrs

Lewer kommentaar