Pandjieswinkel se stille stories

Pandjieswinkel se stille stories

Deur Madré van Tonder 26 Augustus 2014 02:00

Madré van Tonder

 

ONLANGS loop ek hier in ’n pandjieswinkel op Brandfort rond. Buite op die stoep is ’n asbes-posbus, miniatuur- windpomp en ’n ou boekrak.

Binne die winkel is ’n stowwerige reuk. Mense se verlede, uitgestal op rakke. ’n Show case op gebalde pote het ’n versameling ornamente, juweliersware en ’n dasspeld met Rex Diamonds 1975 – 1985 – Good Housekeeping agterop gegraveer. ’n Stel elektriese haarkrullers staan op ’n toonbank langs ’n asbak op ’n plastiek-olifantpoot. ’n Net-sakkie met albasters hang van ’n kapstok langs twee gebruikte sambrele. Ek tel twee ghoens en ’n bloedrooi cat’s eye in die sakkie.

Op ’n ander tafel is kombuisware op ’n geel, gehekelde tafeldoek. ’n Drukkoker met rooi handvatsels wat duidelik vasgegom is en ’n pienk teestel, die koppies se ore met goud oorgeblaas. ’n Stokou vleismeul is met ’n skroef onder die tafel vasgemaak, die houtslinger blink van jare se gebruik.

Viskatrolle, hoeke, vis-kassies en skepnette deel ’n ander tafel met gebruikte bore, hamers en tweedehandse boeke. Ena Murray, André P. Brink en Stephen King se Misery wag om weer gelees te word. Onder die tafel is ’n laai klerehangers met gehekelde oortreksels. Eenkant staan ’n masjientjie wat die staal-kramme in tamatiekassie ingeslaan het. Teen die muur hang die Seun-met-’n-traan-wat-afloop.

Ek begin wonder: Wie het die hangers se oortreksels gehekel – en die tafeldoek? Hoeveel kilogram vleis is in die silwer meultjie gemaal vir boerewors? Hoeveel kinders was eienaars van die sakkie albasters? Het die eienaar van die elektriese krullers elke dag haar hare in ’n krulbol omskep?

Hoeveel karpe en babers het die visstokke uit die Erfenisdam gevang, en is hulle daarna gebraai op die driepoot-braaiertjie? Ek ruik die boontjiesop wat in die winter in die drukkoker gekook het, en proe die tee uit die pienk teestel.

Maar wat ek graag wil weet: Wie was die eienaar van die dasspeld? Ek besluit dis ’n mynwerker wat trots een aand op ’n spoggerige onthaal sy Good Housekeeping-dasspeld ontvang het. Sy vrou met gekrulde hare het trots hande geklap. By die huis het ouma gehekel aan hanger-oortreksels terwyl sy die kinders oppas terwyl hulle met albasters speel. Die volgende dag het almal by die dam gaan visvang en die aand karpe gemaal met die silwer meultjie vir viskoekies. Die tamatiekis-krammertjie was vir die plasie wat hulle eendag sou koop.

Voor slaaptyd was Ena Murray gelees en is die sigarette se as afgetik in die asbakkie op die olifantpoot. Buite het die miniatuur-windpompie langs die posbus gestaan en in die sitkamer het die seuntjie sy ewige traan gepink.

 

Lewer kommentaar