‘n Sprokie met ‘n stertjie

’n Sprokie met ’n stertjie deur Tanita Da Silva

Die partytjie ruk. Almal wat genooi is, is daar. Van die ongenooides het stilletjies ingesluip. Die ander wat hulle in die venue geforseer het, is die centre of attraction.

In die kombuis is Plesierig, Ordentlik en kie besig om lekkergoedjies vir die gaste voor te berei. Plesierig spike die voggies en Ordentlik kyk dat die soet en sout nie meng nie. Sy vee die soutkorreltjies wat nog op die raisins is een vir een met ’n servet af en rangskik die peanuts en southappies in ’n hartvorm. Hulle bedien die gaste asof dit die laaste minuut van oordeelsdag is. En die gaste, veral die ongenooides, gaan uit hulle pad uit om die twee passievol rond te order.

Die rook dwarrel in die onthaalkamer. Daar is ietsie vir elkeen en daar is oorvloed. Dis stoppe, poeiers, bulbs en pilletjies. Jan Rap en sy maats is op ’n high en val, skree, tiep en breek alles wat kan kraak. Kansvat is van die min ouens wat nog op sy voete kan staan. Sy oë en ore werk oortyd, want die werf is wyd en die bruilof groot. Hy sukkel om sy tande toe te hou en sing ’n mantra, “’cause tonight’s gonna be a good night, ‘cause tonight’s gonna be a good, good night.” Etiket kyk alles wat soos ’n kat lyk uit die bome uit. Soos die walms tussen haar breinvoue begin insyfer, raak haar sig swakker. Na ’n rukkie lyk die wasigheid in die vertrek vir haar na ’n droomwêreld. Ene waar sy die prinses is. Toe Versoeking per ongeluk aan haar raak so in die verbyloop, sien sy dit as ’n uitnodiging. Sy knipoog en pout en kry die stomme Versoeking aan sy designer buckle beet. Sy sleep die getroue slaaf trappe op na ’n kamer op die derde verdieping.

Ordentlik swoeg met ’n lap in die gatsak, besem in die een hand, mop in die ander en probeer red wat daar nog te redde is. Haar eeltevoete pyn, die lyf is lam en die keel is kurkdroog. Plesierig bied haar ’n lang glas met trane aan die buitekant en skoon alkohol en ys binne aan. Sy glimlag liefies en slurp die inhoud in minder as twee sekondes op. Na die derde drankie is sy slaggereed om die mansion uit te turn. “Verskriklik baie dankie,” sê sy toe Kansvat die skyf vir haar aangee. Sy skreeulag toe sy ses netjiese gate in die swart leerbank brand.

Jan Rap en al sy maats vorm ’n kring om Wangedrag en Maniere wat mekaar aan die kele beetkry. Hulle maak die kombuislaaie leeg en gooi al wat ’n steek- en snyding is vir die twee vegters. Die spul kan dit later nie hou nie. Soos wafferse WWE-entertainers gryp hulle die naaste persoon en baklei vir punte.

Moraliteit wat soos ’n skim sy cool gehou het, kry uiteindelik sy cue. Hy gryp die naaste remote en begin druk. Ag nee, dis die aircon. Die sweetdruppels loop die gaste af. In die yskas begin die ys en vleis smelt. Geweld is in die wolke toe hy die water- en bloedmengsel oor die wit teëlvloer sien stroom. Hy skaats soos ’n professional oor die gladde vloer, verloor sy bewussyn en kan vir die res van die aand nie onthou wat hy by die partytjie kom maak het nie. Die rokers, pruimers, snuifers en drinkers raak op ’n streep naar. Vraatsug sê sowaar nee-dankie vir die free drank en vrete. Verkeerde knoppie, sug Moraliteit. Hy druk weer, gryp die ander remotes en druk en druk. Waar de  hel is die interkom? Oorverdowende musiek ruk die fondasie en die vensters begin bewe. Van die slag skrik Etiket haar tot haar sinne. Sy stoot Versoeking wat uiteindelik reg is vir aksie tot op die grondvloer. Hy beland in Plesierig se arms.

Alle vingers wys na Kansvat toe hulle besittings soos mis voor die son verdwyn. Integriteit is  poedelnakend. Haar lace lingerie en egte leerstewels wat ver bokant die knieë kom, is skoonveld. Ordentlik kan nie ’n woord uitkry toe sy Spoggerig reg bekyk nie. Dis nie omdat daar nie meer ’n enkele bling aan die arme siel se liggaamsdele hang nie. Die misdadiger het ook Spoggerig se ore van sy kop af gesteel. Moraliteit kry ’n derde asem en sit Nkosi sikel’ iAfrika in. Maar daar kom nie ’n woord uit nie. Korrupsie wat heelnag ’n lae profiel handhaaf het, sit sy twintig plus oorvol streepsakke met ’n bang neer. Hy gryp die mikrofoon en sing kliphard op Moraliteit se wysie:

“ ’cause dit is my beurt dié, finish en klaar

maak asof jy niks weet, daar’s nog vir jou

Hiersô is als myne, ‘cause I say so

Conflict gaan nie werk nie, my sak is vol, sorg maar vir jou”

Word altyd vervolg…

One thought on “‘n Sprokie met ‘n stertjie

Lewer kommentaar