Ewebeeld

Deur Madré van Tonder 05 Desember 2015 00:10

AS MARIA DIE DAG HAAR GLADDE PRUIK OP HET EN HAAR SWARTRAAM-PEP-BRIL DRA, LYK SY VIR MY NET SOOS WINNIE MANDELA.

Verlede Saterdag sien ek Dozi se ewebeeld by ’n robot bedel in Bloemfontein. Gelukkig was die lig rooi en ek roep hom nader om ’n geldjie in sy blikkie te gooi. In die hoop dat hy gaan lostrek met “Oooo Ryperd . . .”. Maar sy helderblou oë staar my stip aan. “Dankie dame, God seën jou.” En hy salueer.

Definitief nie Dozi nie.

Hoe moet dit voel om soos iemand anders te lyk? In 2013 het Huisgenoot ’n kompetisie gehad vir mense wat Worsie, Molly, Blabsie en Vaatjie van Molly en Wors die beste kan naboots. Dames het hul hare in Molly-kapsels laat tooi, die manne het laat waai met bier en hamburgers om die perfekte Wors-magie te kry. Die inskrywings het ingestroom. Dit was darem net ’n kompetisie en hopelik het almal ná die tyd na hul eie voorkoms teruggekeer.

Maar nie almal kan van dié obsessie ontslae raak nie. In Engeland loop ene Heidi Agan rond en boots Kate Middleton na. Ewebeeld van die blou rokkies tot die bruin lokke. Rooi tapyte word vir haar oopgesprei en mense buig knieë as sy haar verskyning maak. Sy verlustig haar skaamteloos in al die aandag.

Nelson Mandela se ewebeeld Ayanda Mbatyoth lyk nie slegs soos Madiba nie, hy praat, lag en dans presies soos die ontslape president. Sy voorkoms het blykbaar “baie deure” vir hom oopgemaak. Maar ongeag ’n hegte vriendskap met Madiba is hy nie toegelaat om sy ewebeeld se begrafnis by te woon nie. Die media het in Qunu op hom toegesak toe hy buite die begrafnis-tent een van Madiba se toesprake namaak.

In Amerika het Reggie Brown gewig afgeskud, sy gesig donkerder gemaak en dra Obama-pakke en -dasse. Hy het selfs die president se kenmerkende wysvinger-vorentoe gebaar aangeleer en sy tande laat bleik. ’n Kursus het hom geleer hoe om presies soos president Obama te praat.

As Maria die dag haar gladde pruik op het en haar swartraam-Pep-bril dra, lyk sy vir my net soos Winnie Mandela.

Iemand sê nou die dag vir my hier loop darem ’n hele paar “wildtemmers” in Brandfort rond. Ek begin oplet en sowaar, hulle is oral. Bebaard, met woeste hare en in oopgeknoopte hemde bewandel hulle ons strate.

Gandhi se dubbelganger woon ook in Brandfort. As hy nie op sy motorfiets rondry nie, braai hy worsbroodjies in die hoofstraat vir liefdadigheid.

Elkeen van ons het glo ’n dubbelganger. Ek het genadiglik nog nie myne raakgeloop nie. Of sy is nie bekend genoeg nie. Dit moet sekerlik ook ’n kruis wees om soos ’n bekende te lyk. Tot vandag toe moet my arme boetie aan vreemdelinge verduidelik dat hy nie Hans Strydom is nie!

One thought on “Ewebeeld

  1. Ronel says:

    Ek het lekker gelees, Madre!
    Ja. ek het ook nog nie my ewebeeld raakgeloop nie, maar daar sal ook nou nie juis deure oopgaan vir so ‘n persoon nie …

Lewer kommentaar