Seisoene en Mense

dc46c36ce168ccdfd55a5258bb4f8443.jpgDeur Sonja Brown

Seisoene kan ‘n invloed hê op hoe mens voel en optree. Dit affekteer sosiale gedrag, energie vlakke, en slaap sowel as eet patrone. Nie almal word op dieselfde skaal deur seisoen geaffekteer nie.

Kom ons begin byvoorbeeld by lente. Nuwe bloeisels op die bome, groen gras sprietjies wat kop uitsteek, en die gevoel dat mens jou huis wil skoon maak van kop tot tone (‘spring cleaning’). Lui dit ‘n klokkie? Lente kan ook baie rëen bring, wat mens se emosies wipplank laat ry. Party mense is mal oor rëen, en party mense voel ingehok wanneer die wolke oop maak.

Na lente volg somer. Dit is asof jou brein na ‘vakansie-mode’ (ek noem dit sommer luigat-geit) oorskakel en alles om jou raak rustiger. Jy bring nou meer tyd buite deur, en voel in die algemeen baie goed.

Herfs is die seisoen wanneer die meeste mense gediagnoseer word met depressie. En g’n wonder nie. Alles wat die oog kan sien begin van kleur verander. Die son begin later opkom, bome raak kaal, wat mense ook ontbloot laat voel in hul onderbewussyn. Die liggaam begin nou reeds hunker na soet goed.

Winter seisoen is die ergste vir die mensdom. Bladwisselende bome is nou heeltemal kaal, winde is onvriendelik en koud, en die son skyn vir ‘n korter tydperk deur die dag. Meeste mense gaan werk toe in die donker, en keer weer terug huis toe indie donker. Niks lekker nie! Winter bring koue hande, nog kouer voete, en die hunkering om gekoester te word. Gedurende winter, vertel jouself gedurig dat winter die moeder is van lente. Soos Shakespeare sê “Moenie dink aan die lugruim as gedeeltelik bewolk nie, dink eerder daaraan as gedeeltelik sonnig…”. Kyk komedies. Lag is goed vir jou wanneer alles om jou vaal is.

Sodra jy bewus word van hoe die seisoene jou laat voel, kan jy ‘n bewuste besluit neem oor hoe jy dit kan verwerk.

One thought on “Seisoene en Mense

Lewer kommentaar