Ongewone bygelowe

deur Sonja Brown

Mense, ons het nie nou hier te doen met ‘n swart kat wat jou pad kruis, of iemand wat waarsku: ‘moenie onder deur ‘n leer loop nie’. My ma het veral ‘n ongewone bygeloof: iemand wat twee houers drinkgoed dra mag dit nooit oorkruis aangee nie. Die draer moet eers een beker of glas oorhandig, dan in die rondte draai sodat die arms ‘ont-kruis’ voordat die tweede persoon hul lafenis kan ontvang. Anders gaan die twee drinkebroers of susters baklei. Dis nou volgens my ma…

Daar is eienaardige gelofies onder verskillende nasies.

Die Britte is die voorlopers van bygelowe wat uit die middel-eeue dateer en steeds gevolg word. Vir donkiejare al glo die vroue dat hul net akkers in hul sakke hoef te dra om jonk te bly en lank te lewe. Of dit nou werk is ‘n goeie vraag. Gedurende die 19de eeu het Engelsmanne blaarslaai soos die pes vermy want hulle het vas geglo dat blaarslaai mans kon steriel laat. Vandag steeds glo die Engelse dat as jy vir iemand ‘n paar handskoene present gee, hy of sy vir jou iets moet terug gee in ruil, anders ry die ongeluk julle albei bloots. As jy ‘n handskoen laat val en jy tel dit self op, is dit ook sleg vir jou. Die dames in Brittanje het in die tyd van toet handskoene laat val in die hoop dat hulle beoogde minnaar dit sou optel.

In Spanje moet jy presies om middernag druiwe eet. Twaalf slae van die horlosies is gelyk aan 12 maande se geluk.

Die Turke glo dat jy dooies se vlees eet wanneer jy na son-onder aan kougom kou.

Woensdae, so glo die ou mense, was die beste dag om hospitaal toe te gaan. Maandae was die beste dae om die hospitaal te verlaat, maar as jy op ‘n Saterdag sou moes gaan, sou jy blykbaar gou weer terug wees.

Belangrike vergadering? Vat ‘n bok saam met jou. Hulle absorbeer glo negatiewe energie en sal vir jou voorspoed bring.

Watter interessante bygelowe sit wydsbeen om julle nekke?

Dit is darem nie vandag Vrydag die 13de nie, my linker handpalm jeuk nie, en al het ek my gelukkige haaspootjie, gaan ek nou op hout klop, en maar my vingers kruis in die hoop dat niemand vandag ‘n sambreel in my huis sal oop maak nie…

©Sonja Brown

2 thoughts on “Ongewone bygelowe

  1. saboere says:

    Ja Sonja en baie keer maak jy jou eie bygelofies. As jy vir iemand ‘n mes as geskenk gee, moet jy ‘n muntstuk saam gee. Anders sny jy die vriendskap of so iets.

Lewer kommentaar