Ontmoet die skrywer van Leo

Anna1.jpg

Wie is jy en waar vandaan kom jy?

Anna van der Walt, gebore 17 Mei 1944 in Magaliesburg. Grootgeword in Bloemfontein, dogter van ’n NG-predikant, later professor in Wysbegeerte. Moeder Duits-onderwyseres en later dosent. Matrikuleer in 1959. Verwerf kwalifikasies aan die UOVS, BA, BA-honneurs (Engels), BA-honneurs (Wysbegeerte), UOD. Vyf jaar as Engels-onderwyseres (1965-1969). Getroud met Hugo van der Walt (NG-predikant), Desember 1968. Twee kinders: dogter Tina) en seun (Landró)/ Werk 35 jaar aan die UV as taalpraktisyn. Hugo oorlede in 2012. Woon tans in Welgedacht-aftreeoord.

Wanneer het jy begin skryf en hoekom?

Omdat ek altyd baie gelees het, wou ek graag skryf. Selfvertroue het egter ontbreek. Het in die 1980’s begin skryf, maar elke manuskrip net aan een uitgewer gestuur. Niks gepubliseer nie. Het daarna moed opgegee en eers weer na aftrede en Hugo se dood begin skryf. Het die boek Leo slegs op aandrang van my oudste kleinseun, Jaco, aan Thompson gestuur.

Wat het jy geskryf wat ons kan lees?

Twee wetenskapsfiksieboeke, Leo, gepubliseer deur Thompson (2016) en die opvolgverhaal, Stellamarie, selfpublikasie nadat Thompson gesluit het (2016). ’n Kortverhaal As jy net terug kan kom, verskyn binnekort in ’n versamelbundel Lief en leed. ’n Verhaal oor ’n mishandelde kind Donker pad na dagbreek is tans onder oorweging deur Kreativ SA.

Waaroor gaan jou boek/stories en waar kan ons dit kry om te lees?

Die twee wetenskapsfiksieverhale gaan oor ’n buiteaardse wese en ruimtevaarder uit ’n volmaakte wêreld, wat die reël om nooit met die aarde kontak te maak nie verbreek omdat hy ’n moord op aarde probeer verhoed en dus in sonde val. Hy kan nie weer terugkeer na sy wêreld nie. Die eerste boek gaan oor sy aanpassing op aarde en die vind van sy groot liefde. In die tweede boek, Stellamarie word sy dogtertjie gebore (half-buiteaards, half-mens). Die boeke is verkrygbaar by Groep7 Drukkers en enige boekhandelaar kan ook versoek word om die boek of boeke te bestel.Stellamarie_omslag-14. LEO – buiteblad

Wat is jou groot droom?

Ek is ’n bietjie oud vir groot drome. Wil graag nog enkele verhale skryf en aan my kinders en kleinkinders nalaat.

Wie of wat inspireer jou?

Die grootste inspirasie in my lewe was my pa, P de B Kock. Hy het my hele godsdienstige en lewensbeskouing gevorm. My oorlede man was ook een van sy studente en is ook in ’n hoë mate deur hom gevorm.

Behalwe vir skryf, watter ander belangstellings het jy?

Ek lees graag, ook op die internet. Was baie lief vir tuinmaak, maar sukkel nou ’n bietjie, veral met die waterbeperkings. Kweek ’n klompie orgideë in hangmandjies onder my afdak.

Gunsteling boek en skrywer en hoekom?

Onmoontlike vraag. Te veel om op te noem. In Engels lees ek veral graag Dean Koontz, Mary Stewart, Georgette Heyer, Ruth Rendell en Agatha Christie se boeke. Gunstelingskrywers in Afrikaans sluit in Dalene Matthee, Deon Meyer en Christine le Roux.

Watter plek sal jy nog wil besoek of selfs gaan bly?

Sal nie meer veel kan reis nie. Die jare tel teen my. Bloemfontein is maar my tuiste en die plek van my hart.

Waar en wanneer skryf jy die beste?

Skryf maar aan en af deur die dag op my rekenaar in my huis.

As jy môre die lotto wen, wat sal jy doen?

Die meeste van die geld vir my kinders gee en genoeg belê om seker te wees ek kan myself tot die einde van my lewe onderhou.

Watter belangrike lewensles(se) pas jy in jou lewe toe?

Hou vas aan geloof. Dit dra jou deur beproewings. Wees tevrede met wat jy het. Om gelukkig te wees, is ’n wilsbesluit.

Wat laat jou lekker lag en wat maak jou ongelukkig?

Sommer alles wat snaaks is. Ek raak ongelukkig as my kinders of kleinkinders ongelukkig is.

Lewer kommentaar